Klassiske musiktraditioner udfordres på Aarhus Jazz Festival

Nye Spor 2019: Nye lydflader 

Fire klassiske musikere fra Århus Sinfonietta mødes med musikerkomponister fra flere genrer i et alternativt opgør med det traditionelle koncertformat. Projektet hedder Nye Spor og er udviklet i samarbejde med Aarhus Jazz Festival.

“Århus Sinfonietta har i snart 30 år haft fokus på afsøge nye musikalske spor og opdage nyt ubetrådt land. Igennem de sidste par år har ensemblet blandt andet gjort en pionerindsats for at bestille værker af komponister fra andre genrer end den klassiske,” udtaler Allan Gravgaard Madsen, kunstnerisk ansvarlig for Århus Sinfonietta, og fortsætter:

“Komponister fra jazzen har helt forskelligt blik på kompositionsprocessen og materialet, de arbejder med, end klassiske komponister har. Når Århus Sinfoniettas klassiske musikere mødes med komponisterne opstår der helt naturligt situationer og musik, hvor de klassiske traditioner bliver konfronteret med sig selv og på den måde fornyet og udvidet.”

Når musikerne træder ind på i det historiske og stemningsfyldte scenerum den 17. juli i Den Gamle Bys Helsingør Theater er det derfor hverken en typisk klassisk eller jazzkoncert, der møder publikum.

Når musikere komponerer

Koncertprojekt Nye Spor har gennem de sidste par år gjort givet liv til værker af komponisterne Gorm Askjær, Lil Lacy og Julie Kjær. Kendetegnende for komponisterne er, at de selv er udøvende musikere, og dermed har en særlig forståelse for arbejdet med instrumenterne og kompositionen. Allan Gravgaard Madsen siger:

“I år har vi bestilt to nye værker af komponisterne Irene Becker og Emil Palme. Irene Becker kender mange sikkert som den kompetente tangentspiller i Pierre Dørges New Jungle Orchestra, men som komponist arbejder hun ud fra helt særlige intuitive principper, hvor de musikalske ideer opstår og fastfryses.” 

Irene Becker, der i 2016 modtog Statens Kunstfonds Hædersydelse, får følgeskab af det unge talent Emil Palme, der modtog en Danish Music Award Jazz i 2016.

“Emil Palme har indsamlet lydoptagelser med Århus Sinfoniettas fire musikerne og brugt disse optagelser som grundmateriale i kompositionsprocessen. Optagelserne er blevet bearbejdet med elektroniske filtre og så har han derefter nedskrevet dem i et partitur. Det er der kommet et meget sfærisk og stemningsfyldt værk ud af,” afslutter Allan Gravgaard Madsen.

Helt tæt på komponister og musikere

Hen mod Århus Sinfoniettas 30 års jubilæum i 2020 arbejder ensemblet på at nedbryde barriererne mellem kunsten og publikummet. Det har før resulteret i forskellige formidlingskoncepter som foredragskoncert med hjertemusik på Aarhus Universitetshospital og samrbejde med Bora Bora, Kunsthal Aarhus og Aarhus Jazz Orchestra i Den Levende Kunstklub.

Efter koncerten den 17. juli inviterer Århus Sinfonietta alle publikummere til en uformel salon, hvor man kan nyde et glas vin og møde musikere og komponister i samtale med musikformidler Annemette Juul Pedersen.

Værker af: 
Emil Palme (uropførelse), Irene Becker (uropførelse), Lil Lacy, Julie Kjær, Anton Webern, Juliana Hodkinson, Johann Sebastian Bach og Simon Steen-Andersen.

Medvirkende:
Niels-Ole Bo Johansen, trombone
Frederik Munk Larsen, guitar
Erik Kaltoft, klaver
Henrik Knarborg Larsen, slagtøj

Hvor:
Helsingør Theater, Den Gamle By

Hvornår:
Onsdag den 17. juli 2019 · Kl. 20.00

Pris:
Alm. billet: 75 kr.
Studerende: 50 kr.

 

Koncerten er støttet af Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond, Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik, Dansk Komponist Forenings Produktionspulje, KODA Kultur, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond samt Musikpuljen i Aarhus Kommune.

Koncerten er produceret i samarbejde med Aarhus Jazz Festival.

Kommentarer er lukket.