Prisvindende musikdrama vender hjem til Aarhus

BLACK BOX MUSIC

Onsdag den 10. juli fyldes Voxhall med akustiske, alternative og elektroniske instrumenter, en sort box og visuelle overraskelser, når Århus Sinfonietta genopfører Simon Steen-Andersens Black Box Music, som i 2014 modtog den prestigefyldte Nordisk Råds Musikpris. Koncerten vil også have et ekstra sanseligt element, da elever fra Ungdomsskolen Knudmosen har skabt lyttekasser til koncerten, som publikum kan opleve før koncerten. 

Simon Steen-Andersens prisbelønnede, verdensomspændende musikdrama vender hjem til Aarhus, når den internationale solist Håkon Stene og Århus Sinfonietta opfører værket, der sammensmelter lyd og billede. Værket er kendt for at tage publikum med på en energiladet rejse, der energisk og humoristisk gør op med den traditionelle koncertopstilling med orkester og dirigent. Det er også et værk, der i høj grad udfordrer publikums sanser.

“Som publikum kommer man til at sidde i midten af det hele,” siger Århus Sinfoniettas kunstneriske leder, Allan Gravgaard Madsen og fortsætter:

“Der er 15 musikere rundt om publikum, der reagerer på et par kæmpe hænder på bagvæggen. Det er dirigentens hænder, der bliver projiceret op på væggen.”

Simon Steen-Andersen har fået bygget en særlig sort kasse, som dirigenten skal stikke hænderne ind i. Inde i kassen er der et kamera, der fanger alle bevægelser.

“Dirigenten viser en masse forskellige håndtegn og bevægelser, som musikerne reagerer på. Det hele virker som en slags strengt komponeret dukketeater, der bliver vildere og vildere.”

Værket Black Box Music er blevet opført i lande som Tyskland, Norge, Spanien, Schweiz, Frankrig, Bosnien, Uruguay og Argentina. Det er komponeret af Simon Steen-Andersen, der underviser på Det Jyske Musikkonservatorium og Hochschule der Künste Bern, Schweiz. Steen-Andersen er blevet berømt for sine kompositioner, der sammenblander lyd og billede. Simon Steen-Andersen er søn af den lokale billedkunstner Gudrun Steen-Andersen, der også brugte sønnen som model til sit værk, Vokseværk – drengen af bronze, der står udenfor Musikhuset.

Samarbejde med ungdomsskole

I 2019 arbejder Århus Sinfonietta fokuseret med eksterne formidlingstiltag til koncerterne, og koncerten på Voxhall er ingen undtagelse. Her kan man inden koncertens start få en sanselig oplevelse via en af fem lyttekasser, der er ved at blive udviklet. I kasserne kan man opleve små citater fra  Black Box Music, og på den måde få en introduktion til værkets lydunivers.

Lyttekasserne er udviklet i samarbejde med Ungdomscenter Knudmosen i Herning, som er en STU (Special Tilrettelagt Uddannelse) for unge i alderen 16-23 år med indlæringsvanskeligheder og andre forskellige udfordringer. Århus Sinfoniettas formidlingsmedarbejder har haft et forløb med eleverne og deres lærer, hvor de er blevet introduceret til værket. Derefter har de sammen udformet, malet og designet prototypen på lyttekasserne.

“Århus Sinfonietta er rigtigt glade for, at kunne samarbejde med Ungdomscenter Knudmosen om det her projekt. Ensemblet får en helt unik mulighed for at gå i dialog med disse unge og samtidig lære hvordan vi kan blive bedre til at præsentere den nye, moderne kompositionsmusik for et publikum, der sanser verdenen på deres måde,” siger Allan Gravgaard Madsen.

“Århus Sinfonietta har været her i 29 år og det ligger os meget på sinde, at blive ved med at have tilbud for så mange forskellige slags publikum som muligt. På den måde kan vi blive ved med at præsentere skelsættende oplevelser med musik, der sprænger grænser og udfordrer publikums opfattelse af hvad det klassiske koncertformat er.” 

Genopførelse på fynsk slot

Dagen efter koncerten på Voxhall er Århus Sinfonietta blevet inviteret til at tagehele produktionen af Black Box Music med til den klassiske musikfestival, Hindsgavl Festival, i Middelfart.

 

HVOR:
Voxhall, Vester Allé 15, 8000 Aarhus C

HVORNÅR:
10.07.2019 · 20:00 (dører åbnes 19:00)

BILLETTER:
Alm. billet: 125 kr. (+ gebyr)
Studerende: 75 kr. (+ gebyr) – medbring gyldigt studiekort

MEDVIRKENDE:
Håkon Stene, solist / dirigent
Simon Steen-Andersen, komponist
Århus Sinfonietta

 

Koncerten er støttet af Augustinus Fonden, Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik, Dansk Komponist Forenings Produktionspulje, KODA Kultur, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, og Musikpuljen i Aarhus Kommune. Koncerten er produceret i samarbejde med Hindsgavl Festival.

Kommentarer er lukket.