Modpoler forbindes og illusioner brydes, når Århus Sinfonietta spiller værker af komponisterne Veronika Voetmann og Matthew Grouse på SPOT Festival. Koncerten er den del af SPOT Flux - en platform der præsenterer samtidsmusik i orkesterformat på festivalen.
Fredag d. 2. maj 2025 kl. 14.00-15.00
Rytmisk Sal, Musikhuset Aarhus, Thomas Jensens Allé, 8000 Aarhus C
En del af SPOT Festival
Veronika Voetmann er en mangefacetteret musiker og komponist, som med udgangspunkt i klassisk cello eksperimenterer med instrumentets alsidighed på tværs af andre genrer, såsom nordisk folk, improvisation, rock og metal. Hun har optrådt og komponeret i forbindelse med teaterstykker og forestillinger, kunstmusikkoncerter og udstillinger, og hun har turneret nationalt og internationalt med sine egne ensembler Stringflip og Cloud Atlas trio, og med forskellige kunstnere som Myrkur, Marc Facchini og Ættir. Til koncerten spilles værket “Metaxy” for strygekvartet, et værk der udforsker forbindelserne mellem modsætninger - lys og mørke, god og dårlig - ud fra forestillingen om, at alle modsætninger rummer dele af sin modsætning, og at det mest interessante findes i mellemrummet mellem modpoler. Metaxy er et værk, der undersøger og sammensmelter udsving mellem statisk og flydende, skrig og dæmpet, indsnævret og åbent.
Komponist og performer Matthew Grouse arbejder i krydsfeltet mellem musik for instrumenter og stemmer, elektronisk lyd, tekst, video, og performance. Hans musik beskæftiger sig ofte med rekontekstualisering af hverdagens lyde, objekter og automatiske, gentagne adfærd for at afsløre det latent musikalske i det banale. Matthew Grouse er oprindeligt fra Yorkshire (UK), men bor og arbejder pt i København. Værket “A very exciting product launch” for kvintet, interaktiv video, publikumsdeltagelse og elektronik præsenterer Ensemble Kontrol 2 fra det fiktive musikteknologiske firma ‘Florg’ – en stemmestyret enhed, der tilsyneladende lader publikum styre live musik med stemmekommandoer. Illusionen brydes dog, da det afsløres, at en skjult performer i virkeligheden styrer ændringerne, hvilket afslører produktets kunstighed og rejser spørgsmål om autenticitet, kausalitet, handlefrihed og kontrol.
Medvirkende:
Signe Madsen: violin
Birgitte Bærentzen Pihl: violin
Johannes Pihl: bratsch
Maria Isabel Edlund: cello
Henrik Husum: obo
Vibeke Lembcke: klarinet
Koncerten er en del af SPOT FLUX, et samarbejde mellem SPOT Festival, Dansk Komponistforening, og Art Music Denmark, som præsenterer ny orkestermusik i nye rammer. SPOT FLUX er støttet af Augustinus Fonden.